Kennismaken met Jachtzeilen

Ooit zijn we allemaal begonnen. Spannend om te gaan zeilen, zelf het roer in handen! Uiteindelijk blijkt het allemaal wel mee te vallen maar al die nieuwe woorden en het jargon. Het duurt zeker een dag alvorens je hieraan gewend bent maar dan gaat het ook hard. De commando’s worden duidelijker, een overstag is niet zo spannend meer en zelfs gijpen gaat steeds soepeler. Motor manoeuvreren, hoger en lagerwal. Het houdt niet op.

Als je je van te voren goed voorbereid en je alvast verdiept in de “Leidraad voor kajuitjachtzeilers” gaat het nog eenvoudiger. Dit boek, inclusief een handige lijst met voorbereidend werk, kun je ook hier te bestellen.

Het diploma Jachtzeilen I leidt op tot bemanningslid. Een goede schipper zal de waarde van een goed bemanningslid niet onderschatten!

Als bemanningslid zeil je actief mee maar draag je niet de verantwoordelijkheid voor het schip, de route en bemanning. Als bemanningslid help je bijvoorbeeld bij het aan- en afmeren in een sluis. Maar je hoeft te bepalen hoe de sluis ingevaren wordt. Hetzelfde geldt voor het in- en uitvaren van een box. Je maakt het schip klaar voor de reis en draagt bij aan de algehele veiligheid aan boord.

Het diploma Jachtzeilen I bewijst dat:

•  je weet wat er gebeurt op en rondom een schip, hoe de onderdelen van het schip genoemd worden;

•  je de basisbeginselen van de stand van de zeilen en de bediening van de zeilen kent;

•  je weet wat de vaarregels zijn in bijvoorbeeld havens en sluizen en hoe het schip zich beweegt als het op de motor vaart.